Lax med kräftstjärtar, nässelduchesse och sherrysås

4 portioner

Lax med kräftstjärtar:

4 laxfiléer
1 msk olivolja
1 tsk citronpeppar
1 burk kräftstjärtar(170g)
1/2 dl lätt majonnäs
1/2 vitlöksklyfta
1/2 dl hackad dill
1/2 krm svartpeppar
1 skivad lime eller citron till servering

Sätt ugnen på 225 grader och pensla en ugnssäker form med olja.
Skär ett snitt i varje filé. Lägg dem i formen och krydda med citronpeppar.
Blanda kräftstjärtar med majonäs, pressad vitlök och hackad dill. Fyll i laxsnitten.
Grädda laxen mitt i ugnen 10-12 minuter.

Nässelduchesse:

6-8 medelstora potatisar
80 g färska nässlor eller färsk spenat
1 1/2 msk smör
2 äggulor
1/2 tsk salt + 1 krm svartpeppar

Skala, koka och pressa potatisen.
Blanda i nässlor eller spenaten, smör och äggulor. Smaka av med salt och peppar.
Spritsa eller klicka ut moset i ugnssäkra portionsformar eller på bakpappersklädd plåt.
Gratinera ca 10 minuter i 225 grader.

Sherrysås:

Såsen kan göras i förväg och värmas vid servering.

1 dl sherry
1 fiskbuljongtärning
2 dl lätt créme fraiche
1 msk smör
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Koka ner sherryn med smulad buljongtärning tills halva mängden återstår.
Vispa ner créme fraiche och låt såsen koka upp. Rör ner smör. Smaka av med salt och peppar.

Servera med en god sallad eller färsk sparris.

Ljuvliga smaker! Mycket omtyckt. Duchessen är jättegod, har bara provat med spenat. Har även serverat det här med nypotatis, också gott! Missade en gång att hålla det ordentligt varmt, men man lär sig av sina misstag...

RSS 2.0