Pannacotta

4 personer

1 gelantinblad
3 dl vispgrädde
3/4 dl farinsocker eller vanligt socker
1/2 vaniljstång

Lägg gelantinbladet i blöt i kallt vatten. Blanda grädde och socker i en liten kastrull.
Snitta och öppna den halva vaniljstången. Lägg den i grädden. Låt blandningen koka upp hastigt under omrörning. Ta kastrullen från plattan.
Tillsätt gelantinbladet och rör tills den har smält. Ställ kastrullen i kallt vatten i diskhon tills grädden svalnat. Rör om då och då. Ta upp vaniljstången och fördela grädden i 4 formar/glas. Täck och ställ formarna i kylen minst 2 timmar.
Servera med valfria bär, t.ex. jordgubbar, hallon, blåbär. Varför inte en kompott med rabarber och jordgubbar.

Har bara två ord att säga om den här pannacottan, "min favoritdessert"!!

Vit chokladtårta med mascarponekräm

Till 10-12 personer.

Botten:
8 digestivekex
50 g rumsvarmt smör

Fyllning:
300 g vit choklad ( det är himla gott med 150 g vit choklad + 150 g vit choklad lemon lime)
1 1/2 dl vispgrädde
250 g mascarponeost

Garnering:
Hackad vit choklad eller vita chokladbönor
1/2 dl florsocker
ev. blommor, t.ex. en vit ros

Tillbehör:
Hallon, hela eller som sås till.

Lägg kex och smör, skuret i mindre bitar, i en matberedare monterad med en kniv. Kör ihop till en smulig blandning. Tryck ut det i en form med avtagbar kant, ca 20 cm i diameter. Ställ kallt.

Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar. Koka upp grädden i en liten kastrull. Ta kastrullen från värmen och smält blockchokladen i den varma grädden under omrörning.

Lägg färskosten i en bunke. Blanda i chokladen, gärna med elvisp så att den blir "fluffig". Bred ut fyllningen i formen. Låt stelna ca 6 timmar i kylskåpet.

Garnera med chokladbönor och blommor. Pudra över florsocker. Servera gärna syrliga hallon till den söta tårtan.

Den här supergoda och lyxiga tårtan är mäktig och räcker till många. Den går bra att frysa i ca 2 månader. Min elvisp funkade inte speciellt bra när jag gjorde den här så jag fick ingen "höjd" på tårtan, och vi åt den halvtinad. Men smaken var precis lika god ändå!!

Fajitakryddad pastasallad med två olika såser

Receptet är för 20 personer på ett buffébord, så omvandla själv till hur mycket just du behöver.

800 g pasta, gärna stora skruvar i olika färger.
2 grillade kycklingar (eller ca 6 kycklingfiléer som grillats i ugnen)
2 burkar majs (á 340 g)
1/2 purjolök
3 paprikor i olika färger
4 dl lättfraiche
1 dl majonäs
1 påse fajitas tacokrydda (ca 30 g)
2 dl sweet chilisås

Garnering: Bladpersilja, stjälkselleriblad eller libbsticka, välj efter efter egen smak.
Tillbehör: 2 påsar chili tortillachips (á 150 g), guacamolesås och salsa.

Koka pastan, spola av den med kallt vatten och låt rinna av.
Ta bort skinn och ben från kycklingen och skär köttet i små bitar.
Låt majsen rinna av. Skär purjolöken i tunna skivor. Lägg dem i lite kallt vatten precis innan du blandar ihop salladen, så blir den krispig. Strimla lite av paprikan till garneringen och tärna resten.
Blanda lättfraiche, majonäs, fajitaskrydda och sweet chilisåsen i en stor salladsskål. Vänd ner pasta, kyckling och grönsaker. Garnera med paprikastrimlor och bladpersilja, libbsticka eller selleriblad.

Guacamole (Gör den här såsen så sent som möjligt)

6 mogna avokador
2-3 vitlöksklyftor
4 dl lätt fraiche
2 tomater
2 tsk salt
2 krm nymald vitpeppar

Halvera, kärna ur och gröp ur avokadorna. Mixa avokadon i matberedare.
Skala och finhacka vitlöken. Blanda lättfraichen, vitlök och avokadon.
Skär tomaterna i klyftor, ta bort kärnorna och skär tomatköttet i små tärningar.
Blanda med avokadoröran. Smaka av med salt och peppar.


Crunchig salsa

1 röd eller gul paprika
2 tomater
1 gul lök
1 burk salsa, medium (ca 350 g)

Skär paprikan i små tärningar. Skär tomaterna i klyftor. Ta bort kärnorna. Skär tomaterna i små tärningar. Skala och finhacka löken. Blanda grönsakerna med salsan.

Den här jättegoda salladen kan man fixa dagen innan. (Allt utom guacamolen!) Men förvara allt var för sig och blanda ihop allt samma dag det ska serveras. Superenkelt!!

Kola & chokladtårta

Botten:
75 g margarin
200 g krossade cookies

Kolafyllning:
4 dl söt kondenserad mjölk
75 g margarin

Chokladfyllning:
200 g hackad choklad
1 1/2 dl vispgrädde
40 g margarin

Garnering:
1/2 dl vispgrädde
hackad choklad

Smält margarinet till bottnen i en kastrull. Blanda i de krossade kakorna. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant. Ställ kallt.

Kolafyllningen: Blanda samman ingredienserna och koka tills den tjocknat, 10 minuter. Kyl krämen något innan den hälls i skalet. Ställ formen i kylskåpet.

Chokladfyllningen: Blanda samman ingredienserna i en kastrull och smält på svag värme. Låt svalna något innan smeten hälls i formen. Ställ i kylskåp tills den ska serveras.

Garnera med vispad grädde och hackad choklad precis innan servering.

Jag gjorde den här otroligt smarriga tårtan dagen innan, då hann den gegga ihop sig ordentligt.




RSS 2.0