Drömglasstårta

10 bitar

2 gelatinblad
1 vaniljstång
4 ägg
2 dl strösocker
200 g philadelphiaost original light
4 dl vispgrädde
1 marängbotten
8 dl hallon eller andra bär
florsocker
lime/citronsaft

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.
Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ur kornen.
Knäck äggen och lägg gulorna och vitorna i varsin bunke.
Vispa gulorna pösigt med socker, vaniljfrön och philadelphiaosten.
Vispa grädden i en skål för sig och vänd ner den i äggsmeten.
Ta upp gelatinbladen och smält dem i ett vattenbad. Blanda först några matskedar av gräddsmeten med gelatinet och rör därefter i resten.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner i gräddsmeten.
Lägg marängbotten i en form med löstagbar kant.
Fyll på med smeten och frys tårtan minst fyra timmar. Plasta in den väl om den ska vara i frysen länge.
Tag ut och låt stå i rumstemp. ca 30 minuter innan servering.
Under tiden kan du göra hallonsåsen: mixa 4 dl hallon med lite florsocker och späd med lite vatten. Smaka av med lite pressad lime eller citron.
Dekorera tårtan med resten av bären och servera såsen vid sidan av.

Jag bjöd på den här på min 30-årsdag och den var verkligen uppskattad! Jag gjorde en med hallon och en med blåbär, lika goda enligt mig själv!


Grillad kyckling med krämig tomat och mozzarellasallad.

4 portioner

4 kycklingfiléer
1 pkt bacon
2 dl lättfraiche
1 finhackad scharlottenlök eller rödlök
3 mozzarellaostar
2 skalade och rivna vitlöksklyftor
1/2 dl hackad färsk timjan
1/2 dl hackad färsk basilika
4 tomater
1/2 dl rostade pinjenötter
salt, vit - och svartpeppar

Dela kycklingen på längden och rulla en bit bacon runt varje kyckling. Salta och peppra.
Grilla ca 5-7 minuter på var sida.
Skär tomat och mozzarellan i skivor.
Blanda créme fraichen med vitlök, lök och örter.
Smaksätt med salt och svartpeppar.
Marinera tomaterna och mozzarellan med créme fraichen.
Strö över nötterna och servera salladen med kycklingen.

Kanongod! Lätt att förbereda, alltså bra kalasmat.

Kyckling med exotisk frukt

4 portioner

600 g kycklingfilé
salt, peppar
1 tsk curry
1 röd paprika
1 gul paprika
2 dl hönsbuljong
1 dl grädde
2 krm sambal oelek
1-2 pressade vitlöksklyftor
1/ 2 msk soja
2-3 msk honung
1 1/2 msk vetemjöl

Till dekoration: exotiska frukter t.ex. papaya, kiwi, vindruvor, mango, banan, mandariner m.m.
Serveras med: ris, gurkmeja, cashewnötter.

Strimla kycklingen, stek det och strö på salt, peppar och curry.
Strimla paprikorna och fräs upp strimlorna.
Lägg över kycklingen och paprikan i en gryta.
Häll samtliga ingredienser, förutom dekorationen, i grytan och koka upp under omrörning.
Låt grytan sjuda ca 5 - 10 min.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp grytan på ett uppläggningsfat och garnera med frukterna.
Servera med ris färgat gult av gurkmeja och blandat med cashewnötter.

Ögonen får sig en rejäl måltid, det både ser och smakar fantastiskt!


Farmors kasslergratäng

Sätt ugnen på 225 grader.
Skiva kassler och bryn dem lätt i stekpanna. Lägg sedan skivorna i en form.
Krydda med paprikapulver.
Lägg kokta broccolibuketter på kasslern.
Vispa några dl grädde och mjölk (beroende på hur mycket sås du behöver till formen, det ska täcka kasslern) lite skummigt.
Rör ner 1-2 tsk potatismjöl och 4 - 6 msk chilisås i gräddmjölken.
Häll allt över kasslern och broccolin.
Strö över riven ost.
In i ugnen tills det blir fin färg på osten.

Min farmor har bjudit mig på det här flera gånger, alltid lika gott!

Lindas lax

800 g skinn och benfri lax
1 dl vatten
3 msk hummerfond på flaska
1 dl créme fraiche
2 1/2 dl mellangrädde
ca 2 tsk fransk senap
1 knippe dill
3 msk röd stenbitsrom
salt

Skär laxen i mindre bitar, ca 8 st bitar på en laxfilé.
Blanda vatten, hummerfond, créme fraiche, grädde, senap i en kastrull. Koka ihop såsen något. Lägg i fiskbitarna och sjud under lock i ca 10 min. Hacka dillen. Rör ner dill och rom i såsen. Smaka av med salt. Låt allt få ett uppkok. Servera med pressad potatis och sockerärtor (sockerärtorna blir kanongoda om man steker dem i olja med flingsalt och svartpeppar).

 Krämig och jättegod!


Sparris med bacon och pinjenötter

Bufférecept till ca 12 pers.

2 kg grön sparris
250 g bacon
4 salladslökar
100 g pinjenötter
salt, peppar
3 msk balsamvinäger

Skär bort sparrisens nedre del. Lägg i kokande lättsaltat vatten och sjud dem knappt mjuka i ca 3 min. Låt rinna av och lägg på tallrik.
Skär baconet i småbitar och stek det knaprigt. Låt skivad lök och nötterna steka med på slutet för att få lite färg. Strö det över sparrisen, krydda med salt och peppar och ringla över balsamvinägern.

Jag har bjudit på det här som förrätt till 6 personer och minskade då ingredienserna med ca hälften. Himla gott!!

Räkor i het sås

För 4 pers.

400-500 g räkor utan skal
2 dl créme fraiche eller grädde
ca 2 dl valfri salsa
vitlök efter smak och tycke
1 dl tunt skivad gurka
2 ananasringar i små bitar

Blanda grädde, salsa och vitlök och låt det koka upp.
Lägg i räkorna och låt dem bli varma (får ej kokas!).
Vänd sist ner gurkan och ananasen och smaka av med lite salt.
Servera med pasta, bröd och sallad.

Enkel och smakrik rätt!

Oreganokyckling

För 4 pers.

4 kycklingfiléer (ca 500 g)
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 hönsbuljongtärning
2-3 tsk färsk eller torkad oregano
1 1/2 msk balsamvinäger

Skär varje kycklingfilé i 3 bitar på längden. Skala och hacka vitlöken.
Bryn kycklingen runt om i smör i en stekpanna, salta och peppra.
Blanda grädde, buljongtärning, oregano och balsamvinäger i en gryta. Lägg i kycklingen och vitlöken.
Låt allt koka under lock ca 5 minuter. Strö gärna över lite färsk oregano eller persilja vid serveringen.
Servera med potatisklyftor, morötter och salladslök.

Snabb, lättlagad och supergod kycklingrätt!


Malins kycklingpaj

Receptet är gjort för 6-7 portionspajer, men jag brukar göra en stor pajform istället.

Pajskal:
100 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 msk kallt vatten

Stuvning:
1 stor gul lök
150 g färska champinjoner (går att utesluta)
1 dl sherry eller olivolja
2 dl lättfraiche
2 msk tomatpuré
2 tsk ljus fransk senap
1/2 tsk italiensk örtkrydda eller salladskrydda
2 krm sambal oelek
2 tsk salt

Fyllning:
1 grillad kyckling eller 2 pkt fryst salladskyckling
2 röda paprikor
1 purjolök

Pajskal: Hacka snabbt ihop ingr. Svep degen i plast och låt vila svalt i 30 min. eller från dag till annan. Tryck ut degen i pajformen, nagga botten väl och grädda ca 15 min. i 225 grader. Ta ev. ut och tryck till bottnen en gång under gräddningen om den vill blåsa upp sig. Ta ut, låt svalna och förvara torrt.

Stuvning: Skala och hacka löken, dela champinjonerna. Koka löken ca 4-5 min i sherryn/oljan. Blanda sen ner svampen och koka några min till. Dra av pannan från värmen och tillsätt lättfraichen, tomatpurén, senap, sambal, salt och den ital.kryddan.

Fyllning: Bena ur den grillade kycklingen, skär i 1-2 cm bitar. Använder du den frysta salladskycklingen är det bara till att tina upp den, enkelt! Skär paprikan i cm-stora tärningar och strimla purjolöken fint. Blanda nästan all kyckling, paprika och purjo med stuvningen, men spara lite av paprikan och purjon till garnering. Lägg kycklingfyllningen med råge i pajskalet och garnera.

Supergod och uppskattad! Enkel att förbereda.

Västerbottenpaj med löjrom

Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk kallt vatten

Fyllning:
3 ägg
2 dl grädde, t.ex. matlagningsgrädde
ca 150 g riven västerbottenost
salt och malen svartpeppar

Romröra:
1 knippe dill
1 knippe gräslök
1 1/2 dl créme fraiche
70 g löjrom/stenbitsrom
peppar

Blanda smör och mjöl hastigt till en grynig massa. Tillsätt vatten och rör snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i smord pajform (ca 24 cm i diameter). Nagga botten och förgrädda i 225 grader i ca 10 min. Vispa ihop ägg och grädde. Rör ner osten och smaka av med salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalet och grädda ca 20 min eller tills smeten har stelnat. Låt svalna. Hacka dill och gräslök och blanda det med créme fraichen och nästan all löjrom. Smaka av med peppar. Bred röran på den avsvalnade pajen och dekorera med den resterande romen. Om man inte vill ha röran ovanpå kan man såklart servera den brevid.

Den här pajen åt vi på midsommarafton som tillbehör till sillen och potatisen, riktigt god!!

Ananaspaj

150 g smör
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg
2 dl creme fraiche
1 tsk vaniljsocker
ca 500 g avrunnen krossad ananas.

Blanda samman smör, 1 dl socker, vetemjöl och bakpulver till en deg i matberedare. Tryck ut i pajform. Rör ihop ägg, creme fraiche, 1 dl socker och vaniljsockret. Blanda i ananasen. Häll fyllningen i pajformen och grädda 175 grader i ca 40 minuter. Servera med vaniljglass eller lättvispad grädde.

Otroooligt god! Alla som har smakat den har bett om att få receptet. En del har frynt på näsan "ananaspaj", men när de väl har smakat den har de tagit om flera gånger!!

Välkommen till min nya blogg!

Här kommer jag att lägga ut recept på all god mat som jag själv lagat eller som någon annan bjudit mig på!!

RSS 2.0