Sparrisallad med rödlök

2 pers.

Skär en knippe sparris i bitar och stek i pannan med hackad vitlök och rödlök i stora klyftor.
Strö över grovsalt och svartpeppar. Stek tills allt fått fin färg.

Jättegott till det mesta, enkelt att göra!

Cheesecake

Botten:
12 st. digestivekex
100 g smör eller margarin

Smet 1:
3 äggulor
2 dl socker
2 msk vaniljsocker

Smet 2:
3 dl vispgrädde
200 g philadelphiaost

Smält smöret och krossa kexen. Blanda ihop och tryck ut i en form med avtagbar kant.
Vispa ingredienserna till smet 1 i en bunke och smet 2 i en bunke.
Blanda båda smeterna och häll allt i formen.
Frys minst 4 timmar och servera med varma hallaon.

Magiskt god!!

Fylld långfranska

1 frasig långfranska
bordsmargarin

Fyllning:
2 grovrivna morötter
1/2 röd fint tärnad paprika
1/2 grön fint tärnad paprika
ca 10 cm finhackad purjolök
100 g finhackad rökt skinka
2 dl riven ost, stark
2 msk senap
1 tsk honung
3 msk matlagningsyoghurt
1/2 tsk torkad pizzakrydda eller oregano

Sätt ugnen på 225 °. Skär brödet i 16 skivor men inte helt igenom utan så att det håller ihop i botten.
Smöra alla skivor tunt. Blanda till den krämiga fyllningen. Bred den generöst mellan skivorna och ovanpå.
Tryck ihop lätt och gratinera ca 20 min.
Servera med sallad och ev. dressing.

Kan serveras till lätt lunch, kvällsmat m.m. Jag tycker att det här är riktigt gott!

Senapspanerad lax med röd vinsås

4 pers.
600 g laxfilé, skinn och benfri.
3 msk senap
1 msk ströbröd
1 tsk salt
2 msk smält smör

Sås:
1 dl torrt vitt vin (jag använder matlagn.vin)
1 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
3 dl vispgrädde (jag tar matlagn.grädde och reder då såsen med maizena)
2 msk tomatpuré
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 msk smör

Sätt ugnen på 225 °. Lägg laxen i en smord ugnssäker form. Bred på senap, strö på ströbröd och salt. Droppa över smält smör. Baka laxen mitt i ugnen ca 15- 18 min.
Blanda samtliga ingredienser till såsen utom smöret. Låt såsen koka ihop till en simmig konsistens. Rör ner smöret för att få såsen blank.
Servera laxen med sås, kokt potatis och sparris.

Senapen är riktigt god till laxen och såsen har jag använt till fler fiskrätter.

Maraboukladdkaka

2 dl socker
2 ägg
100 g Marabou Dajm
80 g margarin
1 3/4 dl vetemjöl

Glasyr:
100 g Marabou Schweizernöt
4-5 msk vispgrädde

Vispa ägg och socker poröst.
Smält Marabou Dajm och margarinet.
Blanda ihop ovanstående väl tillsammans med mjölet.
Grädda i 175 ° i ca 20 min, längst ner i ugnen.
Låt kakan svalna.

Gör under tiden glasyren genom att smälta Marabou Schweizernöt ihop med grädden.
Lägg på glasyren över kakan.

Kladdig, chokladig och smarrig.......supergod!!!


Vit chokladkladdkaka

100 g margarin
100 g vit choklad
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
rivet skal från en citron (kan uteslutas)
1 msk citronsaft
2 1/2 dl mjöl
kokosflingor till formen

Smörj och bröa en form, med avtagbar kant, med kokosflingor.
Smält margarinet och ta kastrullen från plattan.
Bryt chokladen och blanda ner i kastrullen så att det smälter.
Blanda socker och vaniljsocker vid sidan om och blanda sedan ner det i kastrullen. Tillsätt ett ägg i taget.
Tillsätt citronskal och citronsaft. Vänd snabbt ner mjölet till en jämn smet och häll sedan i formen.
Grädda i ca 12-15 min i 200 °.
Pudra gärna över lite florsocker innan servering.
Servera med vispad grädde och ev. bär.

Jättegod!! Enkel att göra, det tar inte många minuter att slänga ihop ingredienserna. Sabina som bjöd mig på den säger att den är nästan godast dagen efter.

RSS 2.0